[NIEUWS]: Besluit bijstandverlening zelfstandigen (BBZ) op de schop. Updated for 2021

Blogs & tips over een leven lang leren op ww.tonydebree.com.

Updated: October 23, 2021

Het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (‘BBZ’), een regeling waarbij startende ondernemers en ondernemers in problemen, geld kunnen krijgen van Gemeenten, gaat op de schop. En terecht, vindt Tony de Bree, auteur van o.a. ‘Geld verdienen met jezelf’.

Inleiding.

Enige tijd geleden werd ik benaderd door een aantal ambtenaren uit Rotterdam die ‘Geld verdienen met jezelf’ hadden gelezen. Vervolgens heb ik in opdracht van de directrice van de afdeling die startersfinanciering en financiering van ondernemingen in de problemen op basis van de BBZ beoordeelt, toewijst en afkeurt van de Gemeente Rotterdam, een project uitgevoerd met een aantal doelstellingen:

 1. Er moesten simpele hulpmiddelen en een simpele methode ontwikkeld worden om de ‘levensvatbaarheid’ van een idee/een bedrijf te kunnen beoordelen en voor het al dan niet vertekken van geld aan een onderneming in problemen.
 2. De beoordeling van ideeen en van potentiele ondernemers in de bijstand moest transparanter worden.
 3. Er moest uniformiteit gaan ontstaan in de manier waarop de verschillende ambtenaren ideeen beoordeelden.
 4. Op termijn moest er minder geld worden uitgegeven aan externe beoordelingen door adviesbureaus en voor second opinions door die externe adviesbureaus (op dat moment nog grotendeels vergoed door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid…).
 5. Men wilde zelf ook meer ‘levensvatbaarheidsonderzoeken’ gaan doen voor andere Gemeenten.

Daarnaast werden er ook samen drie masterclasses ontworpen en gegeven om de ambtenaren bij te scholen op het beoordelen van levensvatbaarheid ter ondersteunen van bovenstaande doelstellingen.

Het resultaat.

Het resultaat van het project was:

 1. Simpele tools en een simpele methodiek om ‘de levensvatbaarheid’ te beoordelen.
 2. Duidelijk te communiceren, uniforme criteria voor de beoordeling.
 3. Een uniforme manier van beoordelingen van ‘de levensvatbaarheid’.
 4. Mogelijkheden om de out-of-pocketkosten inhuur extern advies drastisch te verlagen.
 5. Mogelijkheden om snel zelf ‘levensvatbaarheidsonderzoeken’ te gaan doen (inclusief online) voor andere Gemeenten.

Meer: Blogs over ‘De Starters Blueprint’ en blogs over ‘levenlang leren’.

In combinatie met om- en bijscholing en business coaching van de betrokken ambtenaren (‘train de beoordelaar’) om de levensvatbaarheid en slaagkans van een starter of een actieve ondernemer sneller, beter en goedkoper te kunnen beoordelen en dat op termijn ook eventuel online te gaan doen.

Aangekondigde veranderingen in de BBZ.

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Van Ark, heeft in april 2019 aangekondigd dat de BBZ-regeling fundamenteel zal worden aangepast, waarbij o.a. de vergoeding van de kosten van externe adviseurs door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal worden gestopt/worden beperkt.

Als dat zo is, is dat wat mij betreft terecht. Uit eigen ervaring met mensen in de bijstand in o.a. Rotterdam Noord en andere doelgroepen die in aanmerking zouden komen voor een uitkering van de BBZ.

“Veel externe BBZ-adviezen vaak kwalitatief onder de maat”

Uit mijn eigen vooronderzoek iov ‘Rotterdam’ bleek namelijk o.a. dat:

 1. Veel uitgebrachte externe adviezen kwalitatief gezien ver onder de maat waren.
 2. De externe adviezen vaak zeer kostbaar waren, ook in relatie tot de kosten van het idee.
 3. Er weinig consistentie zat in de gehanteerde hulpmiddelen en methodiek voor de beoordeling van die ‘levensvatbaarheid’.

Een beetje zonde van het geld dus. Het bleek gelukkig relatief simpel ook anders te kunnen.

Conclusie. 

Er zijn andere manieren om de slaagkans en levensvatbaarheid van starters uit b.v. de bijstand sneller, beter en goedkoper te beoordelen dan nu het geval is. En hetzelfde geldt trouwens door de opleiding, training en coaching van de betrokkenen.

Als je meer wilt weten over de tools, de methoden en die om-en bijscholing voor ‘BBZ-ambtenaren’, bel me dan op 06-34387806 or email me via LinkedIn hier.

Tot snel,
Tony

p.s.
Een van de betrokken ambtenaren concludeerde trouwens dat je starters beter ‘Geld verdienen met jezelf’ kon geven en ze daarmee individueel kon helpen, dan ze een aantal klassikale masterclasses te laten volgen…. Een andere manier dus om dus kostbare tijd, energie en geld te besparen.

About the Author: admin

You might like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.