[BLOG]: ‘De scale-up blueprint’ in het hoger onderwijs: de eerste ervaringen

'De scale-up blueprint' in het hoger onderwijs: de eerste ervaringen.

Top! Afgelopen dinsdag 9 oktober 2018 heb ik de derde opdracht aan 10 ‘startup-teams’ van de opleiding ‘Management van IT’ bij de Windesheim in Zwolle uitgelegd waarin ze in overleg met de docenten van de opleiding o.a. een aantal scale-up canvassen uit ‘De scale-up blueprint’ moeten gaan gebruiken. De reacties waren heel positief. Blij mee.

Opvallende omissies in de presentaties.

Tijdens de afsluitende presentaties van de vorige opdracht viel vooral op dat men al druk aan het programmeren was, maar dat het woord ‘klant’ niet of nauwelijks in de presentaties voorkwam!

Daarnaast werd ook duidelijk dat er veel te weinig aandacht wordt besteed in veel opleidingstrajecten in accelerators (zie deze dienst die daar wat aan doet) en tijdens veel HBO-opleidingen aan ‘je huiswerk goed doen’. De doelgroep is veel te globaal, de concurrentieanalyse is te onvolledig en men gebruikt vaak de verkeerde hulpmiddelen en modellen. En men is vooral druk bezig binnenskamers.

‘Blijf niet achter je bureau zitten, maar ga naar buiten en praat met je klanten’.

Opdracht 3 met ‘De scale-up blueprint’: ga naar buiten!

In de derde opdracht moeten de 10 studententeams die omissies wegwerken om een succesvolle scale-up te worden met o.a.:

1) Een goede trend-analyse.
2) Een betere definitie van de doelgroep.
3) Innovatie van hun business & verdienmodel.
4) Een gedetailleerde offline en online concurrentieanalyse.

Daarna volgen 2 colleges over en met ‘De scale-up blueprint’, integraal scale-up change management en de nieuwe hulpmiddelen waaronder de innovatieve canvassen aan de hand van een aantal voorbeelden uit o.a. ‘Kan het vliegen?’ en vooral uit ‘De scale-up blueprint’.

[wp-stealth-ads rows=”1″]

En uiteindelijk moeten ze een presentatie maken om de 7 hoofdvragen uit ‘Kan het vliegen?’ in combinatie met de canvassen uit ‘De scale-up blueprint’ te beantwoorden.

Meer informatie en een docentenexemplaar van ‘De scale-up blueprint’?

Ben je een docent aan een hogeschool of andere onderwijsinstelling en wil je meer weten over hoe jij als docent ‘De scale-up blueprint’ kunt inzetten bij jouw programma’s om je te onderscheiden van andere opleidingsinstituten en wil je een proefexemplaar ontvangen, bel me dan direct of email me.

Tony de Bree
Mobiel: 06-34387806
E-mail: tony.de.breeATgmail.com.

p.s.
Volg me op Facebook, Twitter (@tonydebree), Instagram (‘scaleupblueprint’ (under construction) en Linkedin voor nieuws, speciale aanbiedingen, coupons & gratis e-books.

 

About the Author: admin

You might like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.