Introductie. 
Slechte rendementen door achterhaalde business modellen en te hoge interne kosten van hun te grote traditionele bedrijven, waaronder voor Compliance. Maar toch blijven grootbanken anderen de schuld geven. Hoe zit dat?

“De negatieve rente van de Europese Centrale Bank drukt op het verdienmodel,” aldus de de NRC over het ontslag. Vorig jaar zijn daarom met name door Europese banken ook al zo’n 75.000 banen op de tocht gezet, volgens de krant.

Maar de schuld zoeken bij de ECB is wel wat kort door de bocht door de betreffende krantenredacties, eigenlijk doen ze aan ‘huilen met de wolven’ in het bos. Want het lage rendement waarover de grootbanken, die wolven, klagen (trouwens ondanks dat ze miljarden verdienen), hebben ze grotendeels aan zichzelf te danken. Hoe zit dat echt?

Lees ook: ‘Groeien zonder te groeien. Wat is ‘deorganiseren’?

Grootbanken hanteren full costing

Nou, dat zit zo: grootbanken doen aan integrale kostenberekening, oftewel full costing. Hun rendement is inderdaad laag. Maar dat doen ze wel zelf. Daarvoor is een aantal oorzaken aan te geven:

  • Ze sturen op omzet in plaats van op winstgevende klanten.
  • Ze gaan voor kostleiderschap in plaats van voor klantenpartner met winstgevende klanten, waardoor ze in een neerwaartse kostenspiraal terecht komen (zie dit boek).
  • Ze hebben veel te hoge interne kosten, inclusief een veel te grote overhead, veel te veel en veel te duur management, vaak nog een universal banking strategie en oude ICT-systemen.
  • Ze beschouwen al die kosten als gegeven en berekenen die ‘gewoon maar door’ aan hun klanten. Notabene inclusief Compliance gerelateerde boetes van toezichthouders en reparatiewerkzaamheden, zoals ABN Amro dat ‘moet doen’.

En die kosten worden gewoon ‘integraal aan klanten doorbelast’ en niemand zegt daar wat van. Moderne bedrijven doen het heel anders. Hoe? Lees hier verder op fm.nl.

Met vriendelijke groet,
Tony

Door Tony de Bree. Hij is auteur van de bestsellers ‘Dagboek van een bankier’ (over ABN Amro),  ‘De scale-up blueprint’ en ‘Kan het vliegen? Van idee tot succesvolle startup’. Hij werkt met 22 succesvolle ‘niet-Bokito’ ondernemers aan‘Groeien zonder te groeien. Waarom je bedrijf klein moet blijven’, een boek dat de vloer aan veegt met de ‘Groeien moet industrie’ in Nederland. Ook is hij sinds 1997 succesvol spotter van bedrijven als Amazon, Bol, ASML, IKEA en PayPal (in 2001). Hij is ICT-lid in RvC’s en werkte bij ABN AMRO o.a. als projectleider CDD en global splitsingsmanager KYC tussen 2008 en 2001.

NOW YOU CAN REACH ME EASILY...

Hey, it’s Tony here. Want to reach me and ask me questions? Use the following social links and email:

Social Media

Contact Me