Goede morgen.

een van de doelen van ‘Groeien zonder te groeien’ is zoals ook op de achterflap staat, om een aantal hardnekkige mythes rond ‘Groeien moet’ te doorbreken. En een van die mythes is ‘je MOET externe financiering’ aanvragen en je MOET’ ‘dus Investor Ready zijn.

Mythe:’Je moet externe financiering hebben als je succesvol wilt zijn als ondernemer’. 

De vraag is of dat zo is? Nee dus. Bijna alle succesvolle startups in ‘Kan het vliegen? en praktisch alle succesvolle scale-ups in ‘Scale-up blueprint’ proberen juist vanaf dag 1 zo min mogelijk van externe financierders afhankelijk te zijn of daar afhankelijk van te worden. En ze blijven zover mogelijk van ‘Bokito-investeerders’ vandaan en dat geldt zeker ook voor vrouwelijke oprichters zoals je in dat eerste boek kunt lezen…

In sommige gevallen kan het natuurlijk niet anders Zoals in het geval van de ontwikkeling van een fysiek product (Scoozy) of een online platform zoals Fixico, voorbeelden in ‘De scale-up blueprint’. Maar in de meeste gevallen hoeft het gewoon niet. Klaar uit. De reden is heel simpel:

‘Als je het niet uitgeeft, hoef je het ook niet te financieren en dan hoef je ook niet ‘Investor Ready’ te zijn’

In sommige gevallen heb je dus wel degelijk externe financiering nodig. Maar over het algemeen dus niet. Waarom niet? Omdat ik nu weer een aantal scale-ups en zelfs grote bedrijven acuut help, omdat ze in de financiele problemen zijn gekomen. Ze zijn zo bezig geweest met het binnenhalen van financiering waaronder subsidies, leningen van banken en vreemd vermogen van investeerders, dat ze het belangrijkste vergeten zijn: hoe worden we en hoe blijven we ‘customer ready’?

Wat is ‘customer readiness’? 

Customer readiness betekent dat je bij alles wat je in je bedrijf doet, vanaf het begin tot het einde, in dialoog met de juiste prospects en de juiste betalende klanten doet.

Want de beste manier om kosten te besparen in termen van tijd, geld en energie is alleen datgene te doen waar klanten voor willen betalen. In moderne termen zegt men ook wel: je moet relevant voor je klanten worden, zijn en blijven.

‘Je moet relevant voor je klanten worden, zijn en blijven’.

Anders moet je stoppen.

Op deze manier je bedrijf financieren is een belangrijk onderdeel van bedrijfsfinanciering 2.0, een aanpak die ik ook toepas bij het beoordelen van plannen van ondernemers.

En daarom is ‘Investor Ready’ zijn of worden vaak dus helemaal niet interessant en ‘Customer Ready’ vanaf dag 1 dus wel.

Als je meer wilt weten over ‘Bedrijfsfinanciering 2.0’, bookmark dan deze blogs.

Wil je nu al meer weten over hoe jouw bedrijf als ZZPer, startup, scale-up of MKB-bedrijf klein kan blijven en winstgevend kan zijn en hoe jij uit financieringsproblemen kunt blijven? Neem dan contact met me op.

Met vriendelijke groet,
Tony de Bree

p.s. Als je toch wilt weten hoe je moet pitchen, hoe je pitchdecks moet maken en hoe je ‘investor ready’ moet zijn voor welke investeerders, lees dan hoofdstuk 7 van ‘Kan het vliegen?’ en gebruik de checklists en tips uit dat hoofdstuk. Dat scheelt je weer kostbare tijd en geld……geld dat je dus weer extern hoeft te financieren!

p.p.s. Als je niets wilt missen van de ervaringen van andere succesvolle ondernemers met een klein bedrijf, bookmark dan Groeien zonder te groeien – het boek’, like de Facebook-pagina van ‘Groeien zonder te groeien’ en let’s connect op Linkedin hier.

NOW YOU CAN REACH ME EASILY...

Hey, it’s Tony here. Want to reach me and ask me questions? Use the following social links and email:

Social Media

Contact Me