Updated: July 6, 2021

Gelezen: Er is overeenstemming bereikt tussen de ivoren torens en de 45plus ‘Bokito’s’: de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers komt er (zie hier in het AD).

Als reactie op dit bericht reageerde Leen Pape van Nyenrode op LinkedIn:

‘Enig paternalisme is soms wenselijk denk ik. Mensen maken niet altijd goede keuzes’. 

Het is even schrikken als je dit leest en zeker van iemand  als Leen Pape van Nyenrode die ik zeer waarder. Waarom ik daarvan schrik? Omdat ‘Tony helemaal niets moet’.

Tony moet helemaal niets. 

Want wie bepaalt of ik ‘goede keuzes maak of niet?’, wat ‘ik moet? De Overheid in de ‘Bokito-ministeries’? VNO NCW? Professoren ‘arbeidsmarkt’ bij ivoren toren instituten op landgoederen en kastelen? Bepalen topambtenaren bij de Overheid met de ‘sociale partners’ dat ik een vaste baan ‘moet hebben?’, dat ik in die periode daarvoor ‘moet solliciteren’ en ‘dat ik tegen mijzelf beschermd moet worden?’.

Ik dacht het niet. Ik heb zelf besloten om bij de ‘Bokito-bank van Zalm’, ABN Amro, in 2011 weg te gaan en heb daar mijn eigen voorzieningen voor getroffen. Ik bepaal zelf hoe ik mijn risico’s afdek, dat heb ik van jongsaf aan van mijn ouders geleerd. En daar heb ik Koolmees en andere ‘paternalisten’ niet voor nodig.

Die vaste banen zijn er steeds minder: voorbeeld van de financiele sector.

Het aantal vaste banen neemt trouwens al heel lang heel snel af. Alleen al in de financiele sector in Europa verloren vorig jaar 75.000 mensen hun baan. Denken Borstlap en andere ‘paternalisten echt dat die mensen waarvan er veel 45plus en hoogopgeleid zijn weer een vaste baan krijgen? Dan leven die mensen echt in een andere wereld.

Een echte oplossing: voer het basisinkomen in.

Als de Overheid echte problemen wil oplossen, moet men ophouden met al die ‘ivoren toren’ commissies als die van Borstlap en al die ‘ivoren toren’ adviseurs & gewoon het basisinkomen invoeren.

Maar dat zal men waarschijnlijk niet zo snel doen, want dan zijn al die ambtenaren en commissieleden hun vaste baan kwijt……

Met vriendelijke groet,
Tony de Bree

p.s. Als je niets wilt missen van de ervaringen van andere succesvolle ondernemers met een klein bedrijf, bookmark dan Groeien zonder te groeien – het boek’, like de Facebook-pagina van ‘Groeien zonder te groeien’ en let’s connect op Linkedin hier.

NOW YOU CAN REACH ME EASILY...

Hey, it’s Tony here. Want to reach me and ask me questions? Use the following social links and email:

Social Media

Contact Me