Goede morgen, in ‘Groeien zonder te groeien. Waarom je als bedrijf klein moet blijven’ dat in de 1e helft van 2020 uitkomt, wordt in een apart kort hoofdstuk aandacht besteed aan ‘deorganiseren’ van traditionele hierarchische organisaties. Een kenmerk van senior managers bij grote bedrijven die aan ‘organisatie obesitas’ leiden waaronder veel 45plus mannen met een ‘Bokito-profiel’, is dat ze denken dat ze de tijd hebben om op hun eigen tempo en op hun eigen manier met b.v. ‘Lean’ en ‘Agile’ daar wat aan te doen. Ze voelen vaak geen sense-of-urgency in hun grote veilige hoofdkantoor…..totdat het te laat is.

‘Veel CEO’s van te grote bedrijven voelen niet echt een ‘sense-of-urgency’….totdat het te laat is’.

Ze worden b.v. onderwerp van een vijandige overname zoals ABN Amro in 2007 of externe financierders zoals banken. Die externe financierders eisen dan meestal dat er andere maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat het bedrijf 1) in afgeslankte vorm kan overleven of 2) dat er een doorstart kan worden gemaakt of c) dat het bedrijf helemaal wordt opgesplitst en dat 1 of meer onderdelen aan geinteresseerde kopers wordt verkocht: het ‘te dikke bedrijf’ zoals somige grote, universele banken, wordt gesplitst.

Blogs over ‘Groeien zonder te groeien’ en over splitsen.

Als je onderneming te groot is geworden, kun je overwegen om het hele bedrijf te splitsen of gedeelten te verkopen om je bedrijf weer ‘klein’ te maken. Daar kunnen dus verschillende redenen voor zijn. Maar hoe werkt splitsen eigenlijk? Een splitsing klinkt eenvoudig, maar er komt heel wat bij kijken op zowel organisatorisch, menselijk, financieel en juridisch gebied.

Wil je meer weten over het splitsen van jouw onderneming? Neem dan contact met me op.

Met vriendelijke groet,
Tony de Bree

p.s. Als je niets wilt missen, bookmark dan Groeien zonder te groeien – het boek’, like de Facebook-pagina van ‘Groeien zonder te groeien’ en let’s connect op Linkedin hier.

Tony de Bree heeft een ruime ervaring met fusies en overnames en met het splitsen van bedrijven bij Amro en ABN Amro vanaf 1985. Waaronder als project manager bij het fuseren van de T&D afdelingen van ABN en Amro in 1990, bij de verkoop van Global Securities Services, Global Custody, aan Mellon Bank, de verkoop van ABN Amro Trust aan Equity Trust in 2004 en als global splitsings manager Know-Your-Customer (KYC) bij de splitsing van ABN Amro in drie delen na 2008. Hij heeft o.a. ook geadviseerd bij de verkoop van restaurants van Autogrill via Gr8 aan Jumbo tbv La Place en bij reorganisaties en M&A bij een van werven van Damen Shiprepair & Conversion. 

 

NOW YOU CAN REACH ME EASILY...

Hey, it’s Tony here. Want to reach me and ask me questions? Use the following social links and email:

Social Media

Contact Me