[BLOG]: Groeien zonder te groeien: wat is ‘deorganiseren’? Updated for 2021

'Groeien zonder te groeien' door Tony de Bree

Updated: November 7, 2021

Hi!

om een grote traditionele organisatie die traag is geworden en dus aan ‘organisatie obesitas’ lijdt, te veranderen wordt er vaak gereorganiseerd. Zoals het woor al zegt, bestaat dat meestal uit ‘mensen op een andere plek neerzetten’. Het is daarom ook vaak hetzelfde als ‘herstructuren’.

In ‘Groeien zonder te groeien. Waarom je als bedrijf klein moet blijven’, word er uitgelegd hoe je in de praktijk zo’n ‘grote patient’ het beste kunt ‘deorganiseren’ en hoe je ‘deorganiseren’ kunt gebruiken om je bedrijf klein en wendbaar te houden. Wat ‘deorganiseren’ is? Deorganiseren is:

Het met de juiste aanpak versimpelen of simpel houden van de organisatie door vanuit de klant gezien van buiten naar binnen overbodige interne interacties te verwijderen of te vermijden en de totale organisatiekosten uitgedrukt in tijd, geld en energie, te minimaliseren’. 

Voorbeelden van deorganiseren van grote ‘Bokito-bedrijven’.

Voorbeelden van ‘deorganiseren’ zijn een groot bedrijf splitsen of het bedrijf opbreken, gedeelten van het bedrijf vergroten, het bedrijf vanuit betalende klanten opnieuw opzetten of zelfs ‘stoppen’.

Een ander goed voorbeeld is de rol van het hoofdkantoor reduceren tot die activiteiten die waarde toevoegen aan het creeren van klantwaarde. In het Engels noemen we dat ‘reducing the negative influence of the Parent’. 

Dat heeft nog als extra voordeel dat zowel je directe als indirecte kosten uitgedrukt in geld en tijd worden gereduceerd c.q. laag blijven, mooi toch?

Deorganiseren om klein te blijven.

Dezelfde aanpak van ‘deorganiseren’ kun je ook gebruiken om ervoor te zorgen dat je bedrijf klein, wendbaar en ondernemend blijft.  Door partnerships, werken met een klein kernteam en een schill van mensen die dezelfde waarden en normen hebben als jij.

En daarom wordt deze methode ook in ‘Groeien zonder te groeien’ behandeld.

Met vriendelijke groet,
Tony de Bree

p.s. Als je niets wilt missen, bookmark dan Groeien zonder te groeien – het boek’, like de Facebook-pagina van ‘Groeien zonder te groeien’ en let’s connect op Linkedin hier.

P.p.s.
En er zijn verschillende soorten blogs over ‘Groeien zonder te groeien’:

 

About the Author: Tony de Bree

You might like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.