[BLOG]: Groeistuipen van succesvolle startups Updated for 2021

Scale-up organiseren van de validatie naar de groeifase in 'De scale-up blueprint'.

Updated: November 22, 2021

Succesvolle high-tech en impact startups blijken in de praktijk tegen de grenzen van hun startup-organisatie aan te lopen. Ze krijgen ‘organisatorische groeistuipen’. In dit eerste blog over ‘hoe organiseer je je scale-up?’ wordt een aantal van die groeistuipjes besproken en de vragen waar de oprichters van die succesvolle startups mee zitten om organisatorisch succesvol nationaal en internationaal te kunnen groeien en te schalen.

Van idee tot succesvolle scale-up: groeistuipjes en de twee muren.

Zoals je in het plaatje uit ‘De scale-up blueprint’ kunt zien, kom je tussen het ontwikkelen van je oorspronkelijke idee en het succesvol groeien en scahlen met de beste scale-up organisatie, twee muren tegen. Hoe je de eerste muur overkomt, staat uitgebreid beschreven in ‘Kan het vliegen? Van idee tot succesvolle startup’.

De tweede muur bestaat uit een aantal groeistuipen waarbij je als oprichter of CEO tegen de grenzen van jezelf, van je kernteam, van je bestaande leveranciers en van je partners aanloopt. Hoe je over die tweede muur heen komt, kun je lezen in ‘De scale-up blueprint’ op basis van de ervaringen van een groot aantal succesvolle scale-ups en o.a. impact-investeerders. De belangrijkste uitdaging daarbij is:

Je moet je organisatie gaan professionaliseren en structureren maar je wilt niet de cultuur van een ‘Koninkrijk’ krijgen.

Je wilt nationaal en internationaal gaan groeien en wilt daarbij antwoord krijgen op hele simpele vragen als:

  • Ben ik zelf als oprichter wel geschikt voor die groeifase?
  • Wat moet ik met de mensen uit mijn huidige kernteam?
  • Hoe ga ik die mijn nieuwe organisatie inrichten?
  • Hoe kan ik me onderscheiden van anderen?
  • Hoe ga ik slim ICT gebruiken?
  • Hoe ga ik mijn bestaande klanten binnen houden en nieuwe klanten werven?
  • Hoe ga ik die activiteiten financieren?

Om die vragen snel en succesvol te kunnen beantwoorden, moet je o.a. je bestaande business model en verdienmodel bekijken en eventueel aanpassen en moet je een nieuwe structuur ontwerpen als onderdeel van je nieuwe scale-up organisatieontwerp. Daar is de ‘De scale-up blueprint’  en daar zijn de de nieuwe scale-up canvassen voor bedoeld.

[wp-stealth-ads rows=”1″ mobile-rows=”1″ tags=”scaleupblueprint”]

Blogs over ‘Hoe organiseer je je scale-up?’.

In de volgende blogs wordt verder ingegaan op de praktische aspecten van dat  ‘scale-up verandermanagement’ en de methode en scale-up canvassen die je daarvoor in ‘De scale-up blueprint’ kunt vinden en snel kunt toepassen. Met o.a. het antwoord op vragen als: ‘wat doe ik zelf en wat laat ik aan anderen over? Hoe ziet mijn nieuwe online en offline strategie er uit? En welke soft en hard skills zijn in de toekomst nodig, de zogenaamde future skills’,  om succesvol te kunnen zijn.

Bookmark de posts die over ‘scale-up verandermanagement’ gaan hier en wil je lezen van de verschillende oprichters van succesvolle scale-ups, CEO’s en investeerders van ‘De scale-up blueprint’ vinden, lees dan deze berichten.

Met vriendelijke groet,
Tony de Bree
Mobiel: 06-34387806
E-mail: tony.de.breeATgmail.com.

p.s.
Volg nieuws over ‘De scale-up blueprint’ op de Facebook-pagina en Like die pagina als je wilt, volg me op Twitter (@tonydebree), Instagram (‘scaleupblueprint’, under construction) en Linkedin voor nieuws, speciale aanbiedingen, coupons; gratis e-books.

About the Author: admin

You might like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.