[BLOG]: Hoe kom je uit je eigen mentale ‘Gouden kooi’ en word je weer een vrij mens

'5 stappen om naast je fulltime baan te gaan ondernemen: stap 1' door Tony de Bree.

[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” _builder_version=”3.0.47″][et_pb_row admin_label=”row” _builder_version=”3.0.106″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.0.106″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_layout=”light”]

Morgen,

Sinds mijn vertrek bij ABN Amro eind 2011, spreek ik met veel mensen die bij een grote organisatie werken. Vaak vertellen ze me dan ‘Tony, ik zou wel willen, maar ik zit in een ‘Gouden kooi’. En dat begrijp ik wel. Het je losmaken van die oude bekende wereld met al die voordelen is niet eenvoudig. Zeker niet als je het gevoel hebt dat je vastzit in die mentale kooi. Want dat is een ‘Gouden kooi’. Die kooi zit in je hoofd. En vaak zie je niet hoe je daar zonder hulp uit moet komen. Uit eigen ervaring weet ik, dat het altijd de eerste stap die het moeilijkst is, maar je moet die eerste stap naar buiten wel nemen als je vrij wilt zijn van de ‘mentale boeien’ in de gevangenis waarin je in je hoofd leeft.

Als je je afvraagt ​​waar de sleutel ligt, moet je diep in jezelf kijken. Tenzij je in een letterlijke kooi, een letterlijke gevangenis leeft, moet je weten dat de sleutel tot de vrijheid die je wilt, in jezelf ligt. Of dat nu een zakelijke ‘Gouden kooi’ is of in je persoonlijke leven, in een relatie waarin je niet gelukkig bent. De realiteit is, dat je er altijd uit kunt als je wilt, maar natuurlijk is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Dat weet ik ook wel. Het doet pijn en is eng…. Zeker als je boven de 50 bent zoals ik was in 2011. Maar er zijn twee dingen die je kunt doen om zover te komen.

Twee dingen die je kunt doen om uit jouw ‘Gouden kooi’ te komen.

Het eerste wat je moet doen om uit je zelfopgelegde ‘gevangenis’ te komen (want dat is het namelijk), is vertrouwen in jezelf hebben. Zelfvertrouwen is een cruciaal onderdeel van je reis, van je nieuwe leven. Zonder dat zelfvertrouwen is het bijna onmogelijk om anderen te overtuigen je te vertrouwen en geloof in jou te hebben. Waarom zouden ze dat doen als ze duidelijk kunnen zien dat je niet eens in jezelf gelooft?

Door je leven integer te leven en dicht bij je eigen waarden en normen te blijven, blijf je trouw aan jezelf. Ongeacht de uitdagingen en obstakels die je zult tegenkomen, je integriteit staat je niet toe om tegen jezelf te liegen.

Ten tweede moet je leren hoe je je emoties kunt overwinnen als je echt uit die ‘Gouden kooi’ wilt stappen en je vrijheid in je leven terug wilt krijgen. Hoewel je je negatieve emoties nooit 100% kwijt raakt, zijn er manieren om het effect op jezelf en op je omgeving te minimaliseren. Ik heb pas die stap gezet toen ik mezelf sterk genoeg voelde en met behulp van echte vrienden en mijn coach (sinds 2001…..) mijn emoties voldoende onder controle had gekregen. Toen was ik klaar om de sprong te maken…..

Je kunt bijvoorbeeld je geest trainen om de negatieve gedachten die door je hoofd gaan te negeren of in ieder geval te verminderen en je in plaats daarvan op de positieve dingen te concentreren. Je wilt toch geen slaaf van je eigen gedachten zijn? Onze hersenen zijn in staat om rationeel te denken, gebruik dat in je voordeel zodat je je emoties op bepaalde momenten beter kunt beheersen.

Zodra je je emoties wat meer onder controle hebt, is het tijd om je horizon te verbreden en te kijken hoe je de grendel op die ‘Gouden kooi’ kunt openen en eruit kunt stappen. Dit betekent uit je comfortzone stappen en dingen gaan doen die in het begin misschien ongemakkelijkijk voor je zijn. Maar geloof me, daarna wil je niets anders meer!

Deze twee dingen helpen je om goed voorbereid je ‘Gouden kooi’ te kunnen verlaten, dus het is allemaal voor een goed doel. Uiteindelijk zul je er klaar voor zijn en wat vroeger vreemd en moeilijk was, zal gemakkelijk en eenvoudig voor je worden. Ik weet uit eigen ervaring wat het is om die moeilijke stap te zetten om die zekere vaste baan achter je te laten en zelfs om in je persoonlijke leven ingrijpende stappen te nemen en te scheiden. Maar als je er klaar voor bent met de hulp van de juiste mensen om je heen, dan is het een verademing als je het eenmaal gedaan hebt.

Het lukt niet iedereen om de ‘Gouden kooi’ te verlaten.

De realiteit gebied wel te zeggen dat het niet iedereen lukt om uit hun mentale ‘Gouden Kooi’ te komen. Dat merk ik ook bij sommige deelnemers aan ons ‘digital leadership programma’ of aan het ’50plus startup programma’. Het is gewoon niet eenvoudig om die enge stappen te zetten, maar als je echt gemotiveerd bent om je ware geluk en je vrijheid te hervinden, dan gaat het je lukken.

Dat was het voor vandaag. Als je meer tips wil krijgen over hoe jij je persoonlijk kunt ontwikkelen om ‘Uit je Gouden kooi te komen’, bookmark dan deze blogs. En als je wilt weten hoe jij het zelf beste uit jouw ‘Gouden kooi’ kunt komen, neem dan hier contact met me op of bel of WhatsApp me op 06-34387806.

Met hartelijke groet,
Tony de Bree
p.s.
Volg me op Facebook, Twitter (@tonydebree, @dagboekbankier en @ideetotstartup, speciaal voor ‘Kan het vliegen?’), Instagram (‘tony.de.bree’) Pinterest and Linkedin voor nieuws, tips en video’s. En we zijn net ook op YouTube gestarthier.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

About the Author: admin

You might like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.