Vanmorgen, 26 september 2019, werd bekend dat het Openbaar Ministerie ABN Amro onderzoekt om te zien of de Bank voldoende heeft gedaan om witwassen en het financieren van terrorisme te voorkomen. Dit is wat Tony er op basis van zijn jarenlange ‘hands-on’ ervaring bij ABN Amro rond ‘Know-Your-Customer (KYC’) over zegt.

In een groot artikel in de Telegraaf vanmorgen (zie hier) wordt bekend gemaakt dat het Openbaar Ministerie een onderzoek start naar ABN Amro. Is dat verrassend? Nee.

Na mijn hands-on ervaringen bij ABN Amro Trust na 9/11, Group Compliance International Private Clients (IPC) bij IPC in de business, het Global Due Diligence Management (GDDM) programma en tenslotte als Global Splitsingsmanager ‘KYC’ na 2008 (zie ‘Dagboek van een bankier’ en mijn LinkedIn-profiel hier) was het al duidelijk dat er structurele problemen waren op dit gebied binnen ‘de Bank van Groenink’ en dat er hele anderen maatregelen genomen moesten worden door CEO Zalm na de zogenaamde redding van de Bank om problemen en dus boetes te voorkomen na de splitsing in 2008 zoals je in dit interview met Jeppe Kleyngeld uit 2014 kunt lezen.

Mijn conclusie als ex-ABN Amroer en als klant sinds 1985: ‘Epiloog: als je niets verandert, verandert er niets’ zoals het laatste hoofdstuk uit ‘Dagboek van een bankier’ heet. De Bank kent zijn of haar klanten nog steeds niet en de ICT-problemen zijn nog steeds niet opgelost, ook niet onder CEO Zalm.

Wordt vervolgd
Tony

p.s.
Meer blogs lezen over ‘Ken-Je-Klant’ (KJK)’ in het Nederlands, bookmark dan deze blogs en voor ‘Know-Your-Customer Secrets'(in het engels dus..) deze categorie.