Updated: June 12, 2021

Goede morgen,

gisteren vertelde ik uit welke drie onderdelen een Overlevingsstrategie voor ondernemers zou kunnen bestaan. Vandaag mijn eerste persoonlijk tips over onderdeel 1: thuiswerken.

1. Bouw routines op

Een van de grootste problemen bij thuiswerken is dat je snel afgeleid wordt en vaak moeilijk in je ritme komt. Om dat te voorkomen moet je een strak werkschema opstellen. Dat is de enige manier waarop je thuis productief kunt zijn. Dat betekent dat je bijvoorbeeld altijd op een vaste tijd begint, op een vaste tijd luncht en op een vaste tijd stopt met werken. Als je van vanwege het CORONA-virus thuis moet gana werken, is het goed om toch hetzelfde ritme van je dag aan te houden. Dat zorgt voor regelmaat.

2. Zoek uit wanneer je het meest productief bent

Ik werk al vanaf 2001 in deeltijd en vanaf eind 2011 full-time vanuit huis. Het mooie van thuiswerken is dat je je niet per se aan het ‘van 9 tot 5’-schema hoeft te houden. Sommige mensen zoals ik zelf, staan heel vroeg op en anderen werken vooral ’s middags en ’s avonds. Zoek uit wat voor jou werkt en maak dat de basis voor je werkschema. Maar doe dat wel elke dag op dezelfde manier, al kun je natuurlijk best uitzonderingen maken.

3. Plan strak vooruit

Thuiswerkers krijgen vaak klussen gedurende de week die in omvang nogal kunnen verschillen. Ook kan er soms heel veel tegelijk komen en daarna weer een tijdje niets. Dat maakt het moeilijk om goed te plannen. Maak dan toch een werkschema, ook al moet je het aanpassen. Je ziet dan in elk geval wat je nog moet doen en wat prioriteit heeft. Hiermee voorkom je dat je het overzicht kwijtraakt en dat je dingen onterecht uitstelt of vergeet. Wat ook goed werkt, is om weekplanningen te maken en terug te rekenen. Je vult dan eerst de afspraken en deadlines in waar je zelf geen invloed op uit kunt oefenen, zoals een voorzitterschap op een internationale conferentie of een afspraak om een dakkapel te plaatsen. En vervolgens plan je andere zaken daar tussendoor.

4. Maak elke dag een to do-lijstje

Soms is het moeilijk om een goed overzicht te maken van wat je op een dag moet doen. Ik maak elke dag op basis van deadlines en prioritering een ouderwetse to do-lijst. Daar zet ik acties maar vooral eindproducten op: wat is er klaar als het klaar is? Het voordeel van een dergelijke lijst is dat het je werk ordent en bovendien geeft het een positief gevoel als je de vinkjes voor alle onderdelen kunt zetten! Op dit moment volg ik b.v. in de ochtend Instructie video’s rond het maken en produceren van video’s en andere onderwerpen die met video te maken hebben zoals Zoom.

5. Zeg tegen je gezin en vrienden dat je aan het werk bent

Hoewel veel mensen vanwege het CORONA-virus thuiswerken, vinden je eventuele partner en je kinderen het ongetwijfeld nog steeds een beetje gek ‘dat je niet op je werk bent’. Ze nemen je werk misschien dus niet altijd even serieus. Dit betekent dat ze je te pas en te onpas kunnen storen. En als je strakke deadlines hebt, kan dat knap vervelend zijn. Leg hun dan ook duidelijk uit van wanneer tot wanneer je thuis aan het werk bent en vanaf welk tijdstip je weer beschikbaar bent om samen te lunchen of om even naar buiten te gaan bijvoorbeeld.

Thuiswerken betekent niet dat je ‘vrij’ bent. En dat is soms even wennen voor je omgeving, voor je partner en nu zeker voor je kinderen. Succes!

Wordt vervolgd!

Mvg
Tony de Bree

p.s.
Als je dringend online Overlevingsadvies of hulp nodig hebt, maak dan een afspraak via 06-34387806 (whatsapp), Skype me via tony.de.bree of email me hier.

NOW YOU CAN REACH ME EASILY...

Hey, it’s Tony here. Want to reach me and ask me questions? Use the following social links and email:

Social Media

Contact Me