[BLOG]: Reorganisaties: Ondernemingsraden hebben vaak gelijk

'Reorganisaties: Ondernemingsraden hebben vaak gelijk' door Tony de Bree

Goede middag.

Aan het eind van 2019 is het altijd goed om te kijken naar wat je het afgelopen jaar/jaren hebt mogen doen om klanten te helpen en wat je daarvan kunt leren. En dat geldt in mijn geval ook voor incidenteel het ‘on demand’ adviseren en meehelpen van Ondernemingsraden bij het reviewen van strategische plannen van Directies op haalbaarheid en effectiviteit inclusief de Financiele cijfers. Zoals o.a. bij Autogrill Italie bij de verkoop van restaurants en hotels in Nederland aan Gr8. een investeringsmaatschappij die vervolgens de restaurants doorverkocht aan Jumbo tbv La Place en bij Daamen Shiprepair in Schiedam.

Drie dingen die opvallen.

Net als in het geval van Tata Steel Ijmuiden (zie hier) vallen dezelfde drie dingen op:

  1. Leden van de Ondernemingsraad (OR) begrijpen regelmatig veel beter wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren, dan de leiding van veel bedrijven zelf. Laat staan mensen van een hoofdkantoor.
  2. De Ondernemingsraad weet het vaak ook veel beter dan duurbetaalde externe management consultants en dure interim managers.
  3. Veel adviezen van externe management consultants en interim managers zijn soms gewoon fout met een mogelijke desastreuze afloop voor het betrokken bedrijf. We noemen dat toepassen van ‘false expertise’.

Is dat nieuw? Nee. Ik heb bij ABN Amro wereldwijd met betrekking tot punt 2 en 3 vanaf 1997 eigenlijk dezelfde ervaring met veel externe management consultants inclusief bij het splitsen van de Bank. Vaak adviseerden ze ons verkeerd en zelfs een keer een jaar later het tegenovergestelde! (zie ‘Dagboek van een bankier’).

Conclusie.

Het is in veel gevallen dus veel beter om in nauwe samenwerking met de OR een goed, effectief en efficient plan op te stellen dat de echte problemen aanpakt, dan daar langdurige dure externe management consultants uit Nederland of zelfs daarbuiten voor in te huren of dure interim managers.

Met vriendelijke groet,
Tony de Bree

p.s. Heb je een vraag, email me dan hier of als het dringend is, bel me dan op 06-34387806/WhatsApp.

About the Author: admin

You might like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.