Risicobeoordeling particuliere klanten ABN Amro: wat er echt gebeurd is.

In een groot artikel in de NRC onder de kop ‘ABN Amro liet na 5 miljoen klanten apart te screenen’ schrijven Esther Rosenberg en Jeroen Wester een vlammend artikel over wat er allemaal mis zou zijn gegaan bij ABN Amro vanaf 2010.

Aangezien er veel onjuistheden in staan, toch maar weer even reageren:

1) ABN Amro heeft vanaf de Cease & Desist Order met toestemming van de U.S. en Nederlandse toezichthouders met een duidelijke aanpak bepaalde klanten per land wereldwijd een laag risico mogen toekennen.

2) Bij de splitsing van de Bank vanaf 2007 en de overname door de Nederlandse Overheid van het N-share (het Nederlandse gedeelte van de gesplitste bank) is dat opnieuw met toestemming gedaan. Daarom kregen Nederlandse particuliere klanten dus het predikaat ‘laag risico’.

3) Er is wel degelijk onderzoek gedaan naar bepaalde risicovolle particuliere klanten, bepaalde soorten bedrijven en o.a. Nederlandse juridische structuren (in Nederland gevestigd) voorzover dat volgens de Nederlandse wet kon en mocht en voorzover die door de verschillende toezichthouders (inclusief het Ministerie van Financien en de DNB) als ‘hoog risico’ werden aangemerkt (nu trouwens weer in beeld vanwege de invoering van het UBO-register).

Hoe ik dit allemaal weet? Omdat ik er vanaf 2007 als splitsingsmanager KYC mede verantwoordelijk voor ben geweest (zie LinkedIn hier).

Conclusie.

Het lijkt me verstandig dat als je een stuk schrijft, dat je je ook even verdiept in waarom iets gebeurd is en met toestemming van wie. En je zou het b.v. gewoon even aan mensen kunnen vragen die er in die tijd verantwoordelijk voor waren en die het beoordelingsprogramma mede geleid hebben en uitgevoerd hebben.

Gewoon even op LinkedIn kijken of gewoon even ‘Dagboek van een bankier’ lezen (2014). Dat is pas echt onderzoeksjounalistiek. Dit is gewoon weer ‘ff een stukkie schrijven’.

Wordt vervolgd
Tony

p.s.
Meer blogs lezen over ‘Ken-Je-Klant’ (KJK)’ in het Nederlands, bookmark dan deze blogs en voor ‘Know-Your-Customer Secrets'(in het Engels dus..) deze categorie.

About the Author: admin

You might like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.