[NIEUW]: Blogs over ‘Van ambtenaar tot succesvol ondernemer’

Veel overheidsinstellingen willen interne innovatie en intern ondernemerschap bevorderen door samen te werken met start-ups en sommige ambtenaren overwegen om ondernemer te worden. In deze blogs deelt Tony de Bree praktische ervaringen over wat in beide gevallen wel en wat niet werkt.

Goede morgen. Ik heb sinds 1985 bij Amro en Abn Amro in verschillende functies actief meegedaan met het bevorderen van intern ondernemerschap en interne innovatie (zie hier) met verschillende vormen van verander aanpakken en hulpmiddelen. En door het meedoen met verschillende startup accelerator projecten bij de Overheid, waaronder in Den Haag, mijn geboortestad en woonplaats, en in Rotterdam, heb ik veel praktische ervaringen op kunnen doen met hoe Overheidsinstellingen interne innovatie en intern ondernemerschap proberen te bevorderen.

Daarnaast heb ik zelf in de praktijk ondervonden wat de overgang van een vaste baan bij een grote organisatie betekent om zoals in mijn geval van¬† ‘bankier tot succesvolle ondernemer’ te worden na 2011. En door veel andere mensen te helpen om die overgang succesvol te maken door o.a. onze ‘Digital leadership’ en ‘outplacement 2.0’ programma’s (zie hier). Al dan niet in combinatie met online geld verdienen met online business verdienmodellen. En die persoonlijke overgang is enorm….

1) Bevorderen van corporate entrepreneurship: integraal verandermanagement.

Maar om te beginnen met het eerste punt. Als je het goed beschouwt, zijn er zijn nogal wat overeenkomsten tussen de organisatiecultuur en het hele organisatieprofiel van sommige grootbanken en sommige grote Overheidsinstellingen. Ze hebben zo te zien allemaal het stadium van ‘Koninkrijk’ bereikt. Ze zijn zoals Mintzberg ze noemt ‘machine bureaucratie’.

‘Sommige grootbanken en sommige grote Overheidsinstellingen hebben een vergelijkbare¬† organisatiecultuur, een vergelijkbaar organisatieprofiel’.

Dat betekent dat het succesvol bevorderen van intern ondernemerschap nogal een klus is. Waarom? In traditionele, veelal hierarchische organisaties met veel management en besluitvormingslagen, gaat het er meer om ‘hoe krijg ik het intern erdoor?’ dan dat je zoals bij extern ondernemerschap, voortdurend bezig bent met je waardepropositie te verbeteren en met geld te verdienen. Als je niets doet, gebeurt er ook niets. Interne innovatie en intern ondernemerschap bevorderen lukt in de praktijk alleen als je de juiste integrale veranderaanpak kiest en b.v. ook de werving & selectie, de prestatie meetsystemen en de beloningssystemen aanpast.

2) Van ambtenaar tot succesvol ondernemer.

Of je kunt als ambtenaar de ambitie hebben om de Overheid gedag te zeggen en zelfstandig ondernemer, oprichter van een startup, MT lid bij een scaleup of bij een MKB-bedrijf of een familiebedrijf.

Conclusie.

In deze reeks blogs komen dus twee aspecten aan de orde:

  1. Het integraal bevorderen van intern ondernemerschap bij de Overheid.
  2. Hoe je van ambtenaar zelf een succesvol ondernemer kan worden.

Wil je geen blog over deze twee onderwerpen ‘Van ambtenaar tot succesvol ondernemer’ missen, bookmark dan deze categorie blogs hier. En wil je als Overheidsorganisatie (Ministerie of Gemeente b.v.) meer weten over interne workshops zoals ‘Samenwerken met startups in de praktijk, email me dan hier of bel me op 06-34387806 om een vrijblijvende afspraak te maken.

Met vriendelijke groeten,
Tony de Bree
Mobiel: 06-34387806
E-mail: tony.de.breeATgmail.com.

p.s.
Volg me op Facebook, Twitter (@tonydebree en @ideetotstartup, speciaal voor ‘Kan het vliegen?’), Instagram (‘tony.de.bree’) Pinterest and Linkedin voor nieuws, speciale aanbiedingen, coupons & gratis e-books.

About the Author: admin

You might like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.