[BLOG]: Van bankier tot succesvol ondernemer

Tony de bree, ex-ABN Amro, vertrok 7 jaar geleden bij ABN Amro en deelt zijn eigen ervaringen en tips om van bankier een succesvolle ondernemer te worden.

Zeven jaar geleden vertrok ik bij ABN AMRO en besloot ik om ‘van bankier succesvol ondernemer te worden’. In een serie blogs onder de titel ‘van bankier tot succesvol ondernemer’ deel ik mijn eigen persoonlijke ervaringen, over o.a. de zin en vooral de onzin van traditioneel outplacement, zin en onzin van traditionele opleidingen & trainingen en mijn persoonlijke tips over ‘wat wel’ als je echt van bankier een succesvol ondernemer wilt worden.

Introductie 
De afgelopen jaren heb ik een groot aantal blogs en boeken geschreven over de toekomst van werk in de financiële sector, over ondernemerschap en over ‘voor jezelf beginnen’.  Ik ben nu inmiddels 7 jaar geleden bij ABN AMRO na een traditioneel outplacement traject bij De Bank weggegaan en heb net mijn 5e boek, ‘De scale-up blueprint’ gelanceerd. Het is dus een mooi moment om te kijken wat ik goed en wat ik fout heb gedaan op de weg naar inmiddels succesvolle zelfstandige ondernemer.

De toekomst van werk in de financiële sector in Nederland
De afgelopen jaren is de werkgelegenheid in de financiële sector drastisch afgenomen. En dat geldt vooral voor de werkgelegenheid bij de grootbanken en de grote verzekeraars.De belangrijkste oorzaak is wat mij betreft dat de nadruk tot op de dag van vandaag te veel op het reduceren van personeelskosten ligt en te weinig op ‘waar willen mijn klanten voor betalen?’ of ‘waar worden mijn klanten blij van?’. In 2019 zullen die trends zich alleen maar versneld doorzetten waarbij aan de ene kant de oude manieren van werken bij grote organisaties worden geautomatiseerd, mensen van boven de 45 voor zover ze er nog werken weer zullen worden ontslagen en daarnaast zullen nog steeds jonge, veelal onervaren mensen worden aangenomen. Tegelijkertijd heeft men de mond vol van ‘innovatie’, ‘becoming like a start-up’, ‘Agile’, ‘Lean’ en ‘Fintech’, maar in de realiteit is het veel oude wijn in nieuwe zakken. De echte innovatie met de klant centraal vindt plaats bij de kleinere ondernemingen en bij succesvolle high-tech startups en scale-ups zoals Spotcap dat in Kan het vliegen? Van idee tot succesvolle startup’‘uitgebreid aan bod komt en ‘Bridgefund’, een van de succesvolle FinTech scale-ups in De scale-up blueprint. Zo kun je succesvol schelen en groeien’.

‘Tell me lies, tell me sweet little lies’
Als je echter de media moet geloven en de juichende verhalen over de mogelijkheden van weer een vaste baan krijgen en de ‘economie die aantrekt’, dan zou je bijna vergeten dat Nederland als je alles bij elkaar optelt waarschijnlijk een ‘vastebaanloosheid’ cijfer heeft dat minimaal twee keer zo hoog ligt als het officiële werkeloosheidscijfer. Hoe dat komt? Veel mensen, inclusief veel van mijn ex-collega’s en een aantal klanten (ex-senior management) bij ABN Amro, Rabo, ING, RBS en Theodoor Gillesen, zijn of uit de uitkering gelopen na drie jaar en hebben nog steeds geen werk of zijn ‘on garden leave’.

Wil je andere blogs over ‘van bankier tot succesvolle ondernemer lezen, bookmark dan hier.

[wp-stealth-ads rows=”1″ mobile-rows=”1″ tags=”scaleupblueprint”]

Tony de Bree werkte 26 jaar bij Amro en ABN AMRO en maakte zelf sinds 2011 de transitie van bankier tot succesvol ondernemer. Hij is adviseur, spreker en business coach en serieel schrijver van o.a.  ‘Dagboek van een bankier’, ‘Dinosauriër of krokodil’, ‘Geld verdienen met jezelf’, de bestseller ‘Kan het vliegen? Van idee tot succesvolle startup’ en zijn nieuwe boek ‘De scale-up blueprint. Zo kun je succesvol schelen en groeien’. Tony werkt samen met veel verschillende echte ‘ondernemers’ in grote en kleine organisaties om ‘geld te verdienen met jezelf’ en met ‘de mensen die je kent en vertrouwt’.

About the Author: admin

You might like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.