[BLOG]: Waarom het ‘Scale-up Model Canvas®’? Updated for 2021

'Waarom het scale-up model canvas' door Tony de Bree

Updated: November 30, 2021

Waarom het ‘scale-up model canvas’?

Veel mensen vragen me waarom ik besloot om samen met een aantal oprichters van succesvolle scale-ups ‘De scale-up blueprint’ te maken en nieuwe canvassen te produceren. Het antwoord daarop is redelijk simpel:

Ik heb sinds 2010 honderden keren Business Model Canvassen (BMC) en op BMC gebaseerde business plannen en ondernemingsplannen moeten reviewen en beoordelen in het kader van opleidingen, trainingen, venturing, corporate ventureing en entrepeneurial finance aanvragen en bij het ondersteunen van VCs en corporate venture afdelingen. En ik constateerde dat er een aantal dingen structureel mis mee was met de BMC-aanpak:

 1. Het is een aanbod-gericht model (de klanten staan niet voor niets rechts!).
 2. Corporates zijn anders dan scale-ups en anders dan startups. Dus je hebt andere methoden en hulpmiddelen nodig.
 3. Nadruk ligt op het inzetten van resources.
 4. De invulling is vaak een grote bende zonder enige coherentie.
 5. Te veel nadruk op ‘het business model’ en te weinig op hoe je geld gaat verdienen en kosten gaat besparen door de juiste klanten te kiezen en slim samen te werken.
 6. Geen aandacht voor ‘hoe je dat allemaal gaat doen: je Corporate Profiel (CP):
  • Geen aandacht voor het organisatie ontwerp
  • Geen aandacht voor kern competenties.
  • Geen aandacht voor core capabilities.
  • Geen aandacht voor het samenstellen en opbouwen van een zakelijk ecosysteem.
  • Geen hulpmiddelen voor geintegreerd scale-up verandermanagement.

[wp-stealth-ads rows=”1″ mobile-rows=”1″ tags=”scaleupblueprint”]
En zo kan ik nog wel even doorgaan. De belangrijkste reden was echter het probleem van een aantal succesvolle ondernemers zelf.

Succesvolle ondernemers hadden een probleem: er waren geen praktische methoden en hulpmiddelen om slim te organiseren en te groeien.  

Oprichters van succesvolle startups met groeistuipen en verschillende soorten investeerders vroegen me namelijk al jarenlang  om een methode en om praktische hulpmiddelen om hun te helpen zichzelf slim te organiseren, slim te schalen en keuzes te kunnen maken. Inclusief hulpmiddelen voor scale-up verander management.

De co-creatie van het ‘Scale-up Model Canvas’ (CMC), de andere scale-up canvassen en ‘De scale-up blueprint’ is een goed voorbeeld een succesvolle niche waardepropositie. Het is gemaakt met en voor mensen die snel en slim willen groeien en schalen en die daar handige hulpmiddelen voor nodig hadden.

Het is dus niet bedoeld voor mensen die graag hetzelfde doen als iedereen en die er vooral over mee willen praten. en dat was ook de bedoeling! En ik ben dan ook heel trots dat een een groot aantal ondernemers, docenten en hogescholen ervoor gekozen hebben deze hulpmiddelen te gebruiken en samen verder te ontwikkelen.

In de volgende blogs gaan we verder in op 1) hoe het ‘scale-up model canvas’ is ingedeeld, we gaan kort toelichten 2) hoe je het in kunt vulllen en 3) we zullen een aantal gratis voorbeeld canvassen behandelen. Dit mede op verzoek van studenten van een aantal hogescholen.

Als je geen blogs en tips wilt missen rond ‘Het scale-up model canvas’, bookmark dan deze blogs en als je meer wilt lezen over ‘De scale-up blueprint’, bookmark dan deze blogs.

Tony de Bree
Mobiel: 06-34387806
E-mail: tony.de.breeATgmail.com.

p.s.
Like the ‘Scale-up blueprint pagina’ hier: Facebook, Twitter (@tonydebree), Instagram (‘scaleupblueprint’) Pinterest and Linkedin voor nieuws, speciale aanbiedingen, coupons & gratis e-books. en we zijn net ook op YouTube gestart hier.

About the Author: admin

You might like