Updated: July 10, 2021

Morgen,

hoe gaat het? Deze week leg ik samen met een groot aantal innovatieve ondernemers de laatste hand aan ‘Groeien zonder te groeien’. Een van de dingen waar ik me met een aantal van die mensen sinds 2001 heel erg over verbaas is waarom bepaalde dogma’s zo halstarrig zijn in Nederland en ook daarbuiten en dat geldt zeker voor het dogma van ‘Groeien moet’. Het antwoord is me inmiddels wel duidelijk geworden:

“Het is een enorme ‘Groeien moet’ industrie waar veel geld in omgaat”.

Wat is de ‘Groeien moet’ industrie?

De vraag is wat de ‘Groeien moet’ industrie is. Hier is mijn definitie uit ‘Groeien zonder te groeien’:

De ‘Groeien moet’ industrie bestaat uit personen en (grote) bedrijven die op verschillende manieren veel geld verdienen met het in stand houden van het dogma van het oude economische model van ‘Groeien moet’ als ‘enige economische model’ en zich daarbij vooral richten op grote traditionele organisaties of mensen die daar werken of willen gaan werken.

Mijn oude senior manager bij ABN Amro Corporate IT Strategy zou zoals te lezen is in ‘Dagboek van een bankier’ zeggen: ‘Ze hangen allemaal aan de tiet’. Grof uitgedrukt, maar goed beschouwd is het wel zo, toch?

Voorbeelden van belanghebbenden in de ‘Groeien moet’ industrie?

Er zijn veel grote bedrijven, maar ook veel zelfstandige ondernemers, die belang hebben bij het in stand houden van deze mythe van ‘Groeien moet. Voorbeelden zijn:

  • Organisatietoren van grote ‘Groeien moet’ events en conferenties;
  • ”Groeien moet’ opleidingsinstituten;
  • ‘Groeien moet’ management consultants;
  • Auteurs van ‘Groeien moet’ managementboeken rond onderwerpen als ‘Lean’, ‘Agile’, ‘Lean Startup’ en Business Model Canvas (BMC).

Zij ‘besturen’ als het ware de ‘Groeien moet’ industrie en houden zo de mythe in stand.

En dat was in het verleden op zich ook wel logisch. Grote organisaties, waaronder veel grote hierarchisch georganiseerde corporates, waren een interssante doelgroep. Het waren bedrijven waar veel mensen wilden werken en met wie veel grote bedrijven wilden samenwerken. Want daar zat en zit ‘het grote geld’. Die grote organisaties inclusief grote hierarchische Overheidsinstellingen, willen nog betalen voor ouderwetse ‘Groeien moet’ digital leadership programma’s en ‘Entrepreneurship’ programma’s’ op toplocaties, met een goed glas wijn en met als docenten ‘Groeien moet’ profs.

Meer blogs, tips en eerlijke verhalen over ‘Groeien zonder te groeien’ en  Klein blijven’ als bedrijf?

Bookmark als je meer wilt lezen over ‘less is more’ voor jou als een succesvolle innovatieve ondernemer met een klein bedrijf deze blogs.

Groeten,
Tony de Bree

p.s.
Als deze benadering van stoppen met ‘Groeien moet’ in Nederland je aanspreekt, volg me dan op Linkedin en deel jouw verhaal en jou kennis en ervaring rond succesvol ‘klein blijven’.

p.p.s
Als je benieuwd bent naar mijn persoonlijke ervaringen en die van anderen succesvolle ondernemers die ‘groeien zonder te groeien’, met een visie gedreven klein bedrijf, bookmark dan deze blogs ‘Groeien zonder te groeien’. En als je wilt weten hoe jij het beste geld kunt gaan verdienen, naast je huidige vaste baan of fulltime als startup, scale-up of MKB-bedrijf met een klein bedrijf, neem dan hier even contact met me op of bel of WhatsApp me op 06-34387806.

P.p.p.s.
Veel praktische tips & checklists over hoe je van werknemer ‘minimalitisch ondernemer’ kunt worden in deeltijd of fulltime door met je eigen kennis en ervaring geld te verdienen naast je vaste baan of fulltime als zzp’er, kun je vinden in ‘Geld verdienen met jezelf. Begin voor jezelf, doe waar je goed in bent en bepaal je eigen toekomst’.

NOW YOU CAN REACH ME EASILY...

Hey, it’s Tony here. Want to reach me and ask me questions? Use the following social links and email:

Social Media

Contact Me