[BLOG]: Wat moet er in een ondernemingsplan?

'Wat moet er in een ondernemingsplan?' door Tony de Bree op www.tonydebree.com.

Hallo. Vorige week een aantal goede ondernemingsplannen doorgelezen bij de minor ondernemen bij de Haagse Hogeschool. Daarbij valt me iedere keer op dat studenten zowel van instanties als de KvK als van grootbanken zoals de RABO gewoon onjuiste informatie meekrijgen over de omvang en de inhoud van ondernemingsplannen.

Een van de meest gestelde vragen is:

Wat moet er in een ondernemingsplan, Tony?

Nou, het antwoord daarop is eigenlijk simpel. Dat hangt ervan af. Waarvan af? Van een aantal dingen:

1. Watvoor type bedrijf je wilt starten? 

Het maakt nogal wat uit of je b.v. coach of adviseur wilt worden of dat je een eigen restaurant wilt beginnen. Als je veel investeringen nodig hebt om te starten zoals gereedschap, een locatie of andere fysieke hulpmiddelen met ene lange afschrijvingsperiode, dan zul je een groter plan nodig hebben.

Uit mijn eigen ervaring weet ik dat je voor de meeste dingen niet of nauwelijks geld nodig hebt als je goed kijkt. Dat zag ik bv ook bij de 12.000 contacten waaronder veel klanten die ik sinds 2001 wereldwijd begeleid. Waaronder veel thuiswerkers en veel online freelancers.

In dat geval is het dus onzin om daarvoor een heel groot ondernemingsplan op te stellen.

2. Voor wie het ondernemingsplan bedoeld is.  

Een ondernemingsplan maak je voor jezelf, maar vaak maak je er een voor b.v. een financierder, een investeerder of voor iemand anders. Een ondernemingsplan is niets anders dan een communicatiehulpmiddel. Dus dat betekent dat je altijd aan diegene aan wie je het stuurt moet vragen wat men er in wil hebben en hoe uitgebreid dat moet zijn. Mijn persoonlijke ervaring is dat naar mate de organisatie groter en bureaucratischer is, de hoeveelheid papier die je moet produceren groter wordt.

‘Naar mate de organisatie groter is moet je meer papier opleveren!’

Wat er in ieder geval wat mij betreft in moet zijn de antwoorden op vragen als ‘waarom jij?’,  ‘waarom nu?’, ‘Wat is je waarde propositie?’, ‘wie gaat hier voor betalen?’, ‘je verdienmodel’ en ‘Wat heb je nodig’?

Wat mij betreft is het het belangrijkst dat je laat zien dat je je huiswerk goed hebt gedaan en dat je het in je hebt.

Wordt vervolgd.
Tony

About the Author: admin

You might like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.