Morgen.

Onlangs schreef ik een blog over ‘false experts’ en hoe het geloven van de verkeerde lui grote schade kon aanrichten. En vervolgens word je in de discussies rond de aankondiging van ABN Amro over de noodzaak van negatieve rente op je wenken bediend. Hoe? Nou dat zal ik even uitleggen.

Een debat over de negatieve rente op radio NPO1.

De heer Jos Versteeg van InsingerGillesen Bankiers, ging in debat met iemand van Groen Links op NPO1 waarbij Jos Versteeg de positie van banken verdedigde. Hij gaf zijn mening over het waarom van die negatieve rente en had het toen over waarom banken dit wel ‘moesten doen’, over ‘het businessmodel van banken’, ‘de interne kosten’ en ‘verdienmodellen’

De eerste vraag die je jezelf dan moet stellen is ‘Wie is Jos Versteeg?’

Wie is Jos Versteeg?

Jos Versteeg is volgens LinkedIn (zie hier) een man van zo te zien 45plus en hij heeft als functie ‘Senior Equity Research Analyst’ bij InsingerGillesen Bankiers. Hij heeft een:

‘Broad knowledge of equity markets and macro economy. Strong analytical skills. Outperformance. Reacts in short time on current market developments. Good communication skills. You can hear me every monday at BNR Nieuwsradio (in Dutch) in a program called “BNR Zakendoen met” (at 12:15 hour) and on a monthly base on Friday in “BNR Beurswatch”. There we discuss current issues about the Dutch and European equity markets as well as worldwide broad economic issues. On TV regular guest in “Voorbeurs”, live at 8:00 hours RTL-Z) and at www.insingergilissen.nl.’

Ok, naar eigen zeggen een macro econoom dus. Maar in het gesprek op de radio sprak hij zich uit over ‘strategie’, ‘overstapkosten’, ‘business modellen’ en ‘verdienmodellen”. Dat is geen macro economie, maar strategie, bedrijfseconomie en micro economie. MMMMM…. Ok. Dan maar naar de opleidingen…

Welke relevante opleidingen en ervaringen heeft de heer Versteeg?

Ok. Dan even naar de opleidingen gekeken op LinkedIn:

  • 1 jaar  Bouweconomie (1 jaar) aan de VU in Amsterdam
  • Drs Sociale Geografie (Universiteit Utrecht).

Relevant? Goede opleiding, Sociale Georgrafie, maar relevant voor deze onderwerpen? Mmmmm….niet echt…

Maar de heer Versteeg is toch regelmatig op radio en tv bij RTL-Z?

De heer Versteeg is regelmatig bij RTLZ op radio en t.v. dan is hij toch een ‘expert’? Nou, bij de publieke omroep onbetaald, maar bij de commerciele omroepen niet echt. Dat is een veel gevallen niets anders dan betaalde reclame, betaald door de betrokken bank. Is dat iets bijzonders? Nee. Dat doen alle banken, waaronder de grootbanken ABN Amro, ING en RABO. Je koopt een stoeltje, je koopt zendtijd. Een soort ‘STER-reclame’ maar dan wat meer onder de radar. Hoe ik dat weet? Omdat ik er 26 jaar wereldwijd in heb gewerkt.

Is daar iets mis mee? Nee. Alleen is het voor iedereen die er naar kijkt en luistert niet duidelijk dat dit zo is. Mensen geloven je omdat je op t.v. of radio bent. Dan moet je toch wel weten waar je het over hebt, toch?

Conclusie.

Het gaat mij niet om de heer Versteeg als persoon, maar om de vraag wie je moet geloven en wie je kunt vertrouwen. Ik leer startende ondernemers waaronder oprichters van startups altijd eerst de volgende twee vragen te beantwoorden als ze pitchen of een business plan schrijven: 1) ‘wie ben jij?’ en 2) ‘waarom zou ik jou moeten geloven?’. En dat geldt ook voor experts op radio  en t.v. inclusief bankiers als de heer Versteeg.

Mijn advies: ‘schoenmaker, houd je bij je leest’ en maak jezelf niet ‘groter’ dan je bent en dat geldt o.a. ook voor veel mannen van boven de 45 (zoals ikzelf…): maak jezelf niet groter dan je bent, wees geen ‘Bokito’ en blijf dicht bij jezelf. Zeg gewoon dat je ergens geen verstand van hebt…..niets mis mee.

Groeten,
Tony de Bree

NOW YOU CAN REACH ME EASILY...

Hey, it’s Tony here. Want to reach me and ask me questions? Use the following social links and email:

Social Media

Contact Me