[BLOG]: Wat moet JIJ nu met ‘leven lang leren’?

Leven lang leren door Tony de Bree

‘Leven lang leren’ is dus hot. Maar vervolgens is de belangrijkste vraag ‘wat moet ik en nu mee in mijn situatie?’ In dit blog help ik je die vraag te beantwoorden.

Morgen.

Ik weet nu hoe het met jou is, maar wat mij betreft is bij alles waar veel over gesproken wordt en dus ook bij een ‘leven lang leren’ eigenlijk de enige belangrijke vraag:

‘Wat moet IK er nu mee in MIJN SITUATIE?’.

Dat is een hele goede vraag en zeker als het gaat over je eigen toekomsy!. Het antwoord op die vraag hangt allereerst af van 1) wie JIJ bent en 2) in welke situatie je verkeert en niet onbelangrijk 3) wie gaat er betalen?

1) Wie ben jij?

We zijn allemaal anders. We hebben een verschillende leeftijd, we hebben allemaal andere manieren van leren, we hebben meer of minder tijd, meer of minder energie en/of meer of minder geld en zo kun je nog wel even doorgaan.

2) Wat is jouw persoonlijke situatie?

Daarnaast maakt het met betrekking tot hoe je ‘leven lang leren’ invult en waarom wat je kiest op welk moment nogal wat uit of je 1) een executive, manager of medewerker in vaste dienst bent en je je al dan niet vrijwillig wilt om- of bijscholen, of 2) je op het punt staat om je vaste baan al dan niet vrijwillig te verlaten of 3) dat je zelfstandig ondernemer bent, een oprichter van een startup of directeur van een scale-up en je zelf geld moet verdienen en zorgvuldig moet kijken naar waar je je geld aan uitgeeft.

Meer: Wat is ‘leven lang leren?/ ‘Online geld besparen’.

3) Wie gaat het betalen? 

Het maakt nogal wat uit wie de opleiding, training & coaching moet betalen. Toen ik nog bij ABN Amro werkte bij Training & Development, zag ik dat veel mensen vaak meerdaagse opleidingen en trainingen kozen om a) er even uit te zijn, b) omdat het verplichte modules waren of c) omdat ‘de baas’ het toch betaalde. Herkenbaar?

Als je het echter zelf moet betalen omdat je ondernemer bent en zelf verantwoordelijk bent voor geld verdienen. Of omdat het onderdeel is van je transitievergoeding bij vertrek. In beide gevallen moet je wel goed opletten. Het is immers ‘je eigen geld’.

Dan moet je echt kijken waar je het meeste aan hebt en heb je betrouwbaar advies nodig om te voorkomen dat je de verkeerde keuzes maakt.

Conclusie.

Afhankelijk van wie je bent, je persoonlijke situatie en wie het gaat betalen, sta je dus voor andere keuzes en tellen er andere overwegingen mee.

In het volgende blog deel ik wat persoonlijke ervaringen over hoe ik er mee omga en hoe ik veel kostebare tijde, energie en geld bespaar door een aantal praktische keuze te maken.

Bookmark deze blogs als je meer praktische tips & aanbevelingen over een ‘leven lang leren’ wilt krijgen.

Tot snel,
Tony

p.s.
Volg me op LinkedIn als je meer blogs over dit onderwerp met praktische tips wilt lezen, gratis e-books wilt ontvangen en mooie deals en coupons wilt krijgen.

About the Author: admin

You might like