[BLOG]: Zin en onzin van een UBO-register voor het bestrijden van witwassen en belastingoptimalisatie (2) Updated for 2021

[BLOG]: 'Onzinverhaal Jos Versteeover businessmodel van banken en de negatieve rente'.door Tony de Bree

Updated: August 21, 2021

Inleiding.

In 2015 schreef ik het eerste blog over ‘Zin en onzin van een UBO-register in Nederland’ en zoals uit de reacties bleek op LinkedIn (zie hier), is dat onderwerp nog steeds actueel. Zeker nu dat UBO-register er gaat komen in Nederland. De vraag is of het middel gaat werken?

Wat is het doel van het UBO-register?

Op basis van de Europese wetgeving is Nederland dus nu verplicht om zo’n UBO-register in te voeren. Wat is het doel? Zoals we op de site van de Overheid kunnen lezen (zie hier) is het doel:

“het tegengaan van financieel-economische criminaliteit, zoals witwassen van geld.”. 

Poeh…..dat is nogal wat als ambitie. De vraag is of dat doel haalbaar is?

Wat/wie kunnen UBO’s zijn? 

UBO’s kunnen natuurlijke personen (‘natural persons’ zijn of juridische entiteiten (‘legal entities’). Waaronder trouwens andere offshore structuren in veel verschillende ‘belastingparadijzen’ binnen en buiten Europa.

Wie moeten zich registreren in Nederland in het UBO-register?

Als je kijkt wie zich in Nederland allemaal moeten gaan registreren, dan valt op dat dat nogal wat verschillende soorten personen en ondernemingen zijn. En dat het uitsluitend om Nederlandse ondernemingen gaat en dus niet om Buitenlandse ondernemingen! In Europa moet ieder land namelijk zijn eigen UBO-register gaan inrichten. Maar daar valt o.a. het Verenigd Koninkrijk (na een eventuele Brexit) en bv. Zwitserland al niet onder.

Laat staan structuren in landen buiten Europa.

Gaat dit helpen tegen witwassen en belastingoptimalisatie?

Uit eigen ervaring sinds 2001, weet ik dat witwassen en belastingoptimalisatie vaak plaatsvindt via geneste buitenlandse juridische entiteiten of zelf via diepe netwerken van dat soort juridische structuren wereldwijd. Wat mij betreft wordt het verzamelen van al die informatie en documentatie een enorme klus en wat nog veel belangrijker is: wie gaat de correctheid en volledigheid controleren?

‘Wie gaat de correctheid en volledigheid controleren?’

Wordt vervolgd. Meer lezen over ‘Witwassen en belastingoptimalisatie’? Bookmark dan deze blogs.

Tony

Tony de Bree heeft 26 jaar ervaring in en rond de internationale Financiële sector in offshore banking (‘belastingparadijzen’), Global Compliance na de ‘Cease & Desist Order’ in 2005, Global Client & Product Due Dilligence programma manager en management team lid (‘DDM Central’) en als splitsingsmanager ‘Know-Your-Client (KYC)’ wereldwijd na de overname van ABN Amro in 2007 door RBS, Fortis en Banco Santander. Hij is sinds 2011 zelfstandig ondernemer. Consultant, high-energy spreker (via o.a. De Speakers Academy), trainer en business coach voor grote bedrijven, voor het MKB en voor start-ups & scale-ups waaronder in FinTech en RegTech. Hij is bestellerauteur van o.a. ‘Dagboek van een bankier’ waarin hij zijn ervaringen in o.a. ‘The War on Terror’’ en ‘KYC’ heeft beschreven. 

About the Author: admin

You might like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.